Колко струва изработването на сайт през 2022?

Най-бързия отговор е: цената за изработка на един сайт зависи от това колко работа е свършена по него! Най-скъпото нещо разбира се са специфичните функционалности и дизайна на сайта. Колкото повече специфични функционалности, толкова повече програмиране, съответно това води до по-висока цена за изработка. Например специфични функционалности могат да бъдат многоезичност – повечето съвременни уеб сайтове на по-големи фирми са на два, три  и повече езика, възможност за поръчки онлайн, регистрация на потребители, възможност за намаления на цени за различни определени потребители, възможност за покупка на стоки на изплащане, кредитни калкулатори, резервационна система, и много други

Основни фактори определящи цената на един уеб сайт:

Основните фактори, които определят цената на сайта са дизайна, CMS системата – система за управление на съдържанието, специфичните функции, дали се работи с разработчик на свободна практика или агенция и обема на съдържанието.

1. Дизайн на сайта

Първото нещо, което трябва да решите, преди изработката на уеб сайта, е дали се нуждаете от индивидуален дизайн, създаден за вас, според спецификата на вашия бизнес и предпочитания или сте готови да използвате готов шаблон (темплейт). Дизайнът, създаден специално за вас изисква значително повече време и усилия. Опитът показва, че повечето фирми използват готови системи и темплейти за своите сайтове, тъй като така значително съкращават процеса на изработка и така намалят и цената на услугата. Минусът обаче е, че при този вариант, по нищо не се различавате от десетките други сайтове, които значително се доближават или направо приличат на вашия или по скоро на нищо не приличат. Ако сте голяма или средна фирма и искате да се отличавате и да създадете уникално и неповторимо впечатление и сайт, който да създава доверие в клиента, трябва да изберете индивидуален – custom дизайн. Разбира се, задължително риспонсив, който да се адаптира така, че сайтът ви да бъде еднакво удобен и лесен за употреба, както от компютър, така и от мобилен телефон.

2. Разработчик на свободна практика или агенция?

Тази тема е доста обширна и смятам да напиша отделна статия за нея, в която нашироко да бъдат разгледани плюсовете и минусите на двата варианта. Тук ще ги обсъдим накратко като фактори, формиращи цената за изработката на сайт.

2.1 Разработчик на свободна практика или малко студио: цена от 600 лв

Цената за изработка на един уебсайт е силно зависима от специалиста с който работите и времето, необходимо вашият сайт да бъде завършен. Един стандартен уеб сайт отнема от 20 до 40 часа, съответно цената за изработка ще е от 600 до 2000 лв. Цената на студио BG | CreaTive за изработка на стандартен уеб сайт с индивидуален дизайн започва от 600 лв и зависи от големината и сложността, броя на страници, обема информация, която трябва да бъде вкарана и т.н. Другото положително нещо е, че разработчика на свободна практика и малкото студио са много гъвкави и стоят много близо до клиента. Обикновено човекът с когото работите е професионалист с опит, докато при работа с агенция, ако не сте толкова голяма фирма, то най-често с вас се занимава новоназначен и неопитен служител, който се учи в крачка.

2.2 Работа с агенция – 2000 до 60 000лв на уеб сайт

При работа с агенция ще взаимодействате с множество екипи, които отговарят за различни неща като дизайн, маркетинг, развитие, SEO и др., което прави процеса на разработка по-дълъг и води до повече работни часове. В агенциите часовите ставки могат да бъдат някъде между 200 и 1000 лв. +. Така че разходите за уеб сайтове от 2000 до 60,000 лв. са реалистични. За такива суми Вие ще получите качество, но на много по-висока цена.

3. Цена на сайта в зависимост от избора на CMS система

Цената за изработка на един уеб сайт е много зависима и от CMS системата, която се грижи за управление на информацията и съдържанието на сайта. В по-големия процент от случаите готова система с отоворен код (open source) като WordPress би ви свършила отлична работа. WordPress предлага лесно управление на сайта. Лесно добавяне и редактиране на страници. Системата е с отворен код, което позволява разработка и къстъмизиране според нуждите на клиента. Решението с индивидуална custom CMS система разработена от нула спациално за Вас е най-скъпия вариант за изработка на един сайт. Високата цена идва от многото часове програмиране, които трябва да бъдат вложени в изработката.
Предлагаме хибридно решение:
Изработка на сайт с Open source платформа и индивидуален custom дизайн
Предимството на това решение е, че не сте обвързани за цял живот само фирмата изработила cms системата за Вашия сайт, а ползвате система с отворен код като wordpress или prestashop с огромна екосистема т.е. има огромен набор от разработчици и фирми, които познават платформата и биха могли да ви помогнат ако решите да разширите уеб сайта или онлайн магазина допълнителни функционалности.